gerbie7 (gerbie7) wrote,
gerbie7
gerbie7

Gerbie on tour, nieuwsbrief 11

David, Panama, 15 mei 2000

Gerbie on tour (11)

Hallo iedereen,

Pak de schoolatlas of de landkaarten er maar weer bij, hier is het volgende reisverslag van ondergetekende. Het zal overigens het laatste uit midden amerika zijn, aanstaande zaterdag vlieg ik namelijk naar Caracas.

In Nicaragua bezocht ik nog een plaatsje voor ik de grens passeerde, San Juan del sur, de favoriete badplaats van veel rijkere hoofdstedelingen. Het was er erg kalm, behalve een enkele surfboy uit Australie was er geen mens te bekennen.

Eenmaal in Costa Rica verbleef ik eerst in Liberia, daarna in Alajuela. Beide semi-grote steden. Verder valt op dat Costa Rica eens stuk groener is dan eerder bezochte landen. In laatstgenoemde plaats zat ik afgelopen zondag in het stadion voor een schitterende voetbalwedstrijd. De thuisclub kon namelijk kampioen worden, dus het stadion zat bijna vol, iedereen in het rood-zwart, dus onpartijdig toekijken kon ik ook niet. De bezoekers werkten echter niet echt mee en kwamen met 0-2 en 1-3 voor. In het laatste half uur gebeurde erg veel. 2 rode kaarten, 2 penalties, waarvan 1 gemist, onderling meppen op een andere tribune en 5 goals, waardoor ze toch nog met 6-3 wonnen. De concurrent won echter ook, dus het kampioenschap hebben ze gisteren pas gevierd, zonder mij dus.

De hoofdstad San Jose is een iets te Amerikaanse stad, naar mijn smaak. Alle grote winkels en fastfoodketens waren vertegenwoordigd, je had net zo goed in Miami kunnen lopen, het verschil was niet te merken. En ook al ben ik een fan van grote steden, deze kon me niet echt bekoren. Vanuit San Jose was het wel eenvoudig om met een huurauto (en 2 medereizigers) richting de vulkaan Irazu te rijden. Ruim 3400 meter, de eerste keer dat ik uberhaupt in de bergen reed, al was de stad zelf een groter probleem. Bij mooi weer schijn je beide oceanen te kunnen zien, maar het was bewolkt, zoals bijna altijd naar het schijnt, dus konden wij 'slechts' de kraters bekijken.

Op weg zuidwaarts heb ik nog in San Isidro del General rondgelopen. Niet echt een opwindend plaatsje, zelfs op de kermis was het extreme rustig, alleen de bingotent zat vol. Maar het was eenvoudig om de reis op te breken, op weg naar weer een grens. De dag erna in de bus was niet de beste. Uren in een bus die veel sneller zou moeten kunnen, vlak voor de grens begint het te regenen, waardoor ik eerst anderhalf uur moest schuilen, daarna 2 keer een extreme trage, onvriendelijke en bureaucratische ambtenaar achter een loket (dat me dat nog opvalt na alle grensovergangen zegt genoeg over hoe traag het echt ging), tenslotte nog een bus waarna ik in David, Panama belandde. Een uur tijdverschil, dus ik zit nu weer op 7 uur van west-europa, ipv 8.

In het algemeen was ik niet al the enthousiast over Costa Rica. Vele Amerikanen zullen het me met me oneens zijn, maar in mijn ogen waren de mensen er minder open en hartelijk als in de rest van midden Amerika. Behalve tientallen nationale parken is er ook weinig te doen, tenzij je graag op het strand ligt. En na een vulkaan en een regenwoud, hoef ik persoonlijk niet de volgende dag meteen nog een vulkaan beklimmen of een volgende wandeling tussen de muggen te maken. Daarbij was het er nog relatief duur ook, sinds Mexico niet meer meegemaakt.

Boquete was het eerste dorp dat ik bezocht in Panama. Een leuk bergdorpje, blijkbaar behoorlijk verschillend van de rest van het land, maar dat kan ik nog niet beoordelen. Het was er wel erg rustig, de mensen waren er erg vriendelijk en het was leuk er een paar korte wandelingen te maken. Vandaag hoop ik, net buiten David, een rumfabriekje te bezoeken, voordat ik verder reis op weg naar de hoofdstad. Nog een paar dagen en na het beroemde kanaal gezien te hebben begint de volgende etappe: Venezuela. Voor vandaag, genoeg geluld, goodgoan en tot de volgende mail!

Gerben
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments