gerbie7 (gerbie7) wrote,
gerbie7
gerbie7

Gerbie on tour, nieuwsbrief 10

Managua, 3 mei 2000


Gerbie on tour (10)

San Miguel, de warmste stad van El Salvador was de enige die ik nog bezocht op weg naar Nicaragua. Behalve een gesprek met een groepje lijmsnuivers in het park was het eigenlijk niet echt de moeite waard.

Via Esteli in Nicaragua kwam ik in Leon, een van de voormalige hoofdsteden, waar ik tijdens de semana santa verbleef. Deze dagen voor paaszondag zijn de enige vakantie voor geheel midden Amerika, voor de lokale bevolking dus de enige kans eens te vieren. Aan de kust is dan chaos troef, in de stad Leon waren het voornamelijk de processies door de straten van de diverse kerken die de aandacht trokken. Vrij rustig dus. Dat dat niet overal het zo was bleek uit de berichten dat tijdens de paasdagen in midden Amerika in totaal bijna 500 die paasmaandag (wat hier overigens niet gevierd wordt) nooit hebben gezien door verdrinking, geweld, auto-ongelukken, alcoholvergiftigingen en andere oorzaken.

Granada is een mooie oude koloniale stad, waar je dus ook meteen weer tientallen gringo’s tegenkomt. Het ligt aan het meer de Nicaragua, het grootste meer van dit gedeelte van de wereld, helaas ook erg smerig en stinkend. Vanuit Granada duurde het drie dagen om aan de Caribische kust te komen, zandpaden, bussen met een bodem die genoeg uitzicht gaf op de weg, slechte wegen en dunbevolkte gebieden, voordat de laatste dag een Panga de laatste 2 uur over een rivier richting Bluefields aflegde. Een leuke reis naar een dorp gesticht door een Nederlandse piraat Blaufeldt. Na 2 dagen daar te zijn geweest en de locale cultuur een beetje te hebben geproefd ging het terug met een klein vliegtuigje, waar een dozijn passagiers in konden. Een niet eenvoudige reis, maar zeker de moeite waard.

Managua de hoofdstad van het land is een onoverzichtelijke verzameling van verschillende dorpen, lijkt het. Niets is central, er is nergens een gebied waar je rustig kunt rondkijken, alles is verspreid over de stad. Tenminste, datgene wat nog over is, nadat in de 70-er jaren een aardbeving grote delen verwoeste, en de stad nog steeds niet geheel hersteld is daarvan. Nog een paar dagen in Nicaragua en dan vertrek ik naar Costa Rica. Het is het armste land van dit continent, maar de armoede is niet zo schrijnend als in sommige andere steden die ik bezocht (Port au Prince!). De mensen zijn allemaal erg vriendelijk en gastvrij, praten graag met een buitenlander en zijn nog niet zo beïnvloed door het toerisme zoals in Guatemala.

Tot de volgende keer, Gerben
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments